Rozbudowa zakładu produkcyjnego PINGUIN FOODS POLSKA
NOWY ZAKŁAD W LIPNIE ZNACZNIE ZWIĘKSZY MOŻLIWOSCI PRODUKCYJNE PINGUIN FOODS POLSKA
Firma Pinguin Foods Polska właśnie powiększyła swój zakład produkcyjny w Lipnie na Kujawach, stwarzając tym samym solidne podstawy dla dalszego rozwoju działalności w całym kraju.
Dzięki największej inwestycji w całej 23-letniej historii polskiego oddziału Pinguin, powierzchnia zakładu zwiększyła się niemalże trzykrotnie i obecnie wynosi łącznie 22 000 m².
Rozbudowa zakładu umacnia pozycję firmy w jednym z największych i najlepiej rozwiniętych regionów rolniczych w Polsce oraz wprowadza nowy model biznesowy: Lipno jako zakład strategiczny, którego pracę wspomagają 2 zakłady satelickie w Dąbrowie Chełmińskiej i Adamowie oraz centrum dystrybucyjne i składowe w Ełku.
Dotychczasowa produkcja, która obejmowała głównie pomidory, cebulę, kalafiory, brokuły, wiśnie, truskawki, wzbogaci się min. o warzywa korzeniowe, groszek, dynię , cukinię i paprykę. Docelowo zakład będzie specjalizował się przede wszystkim w produkcji brokułów, warzyw dla żywności dla dzieci (baby food), a także warzyw BIO i owoców .
Anna Jęczmyk, Prezes Zarządu Pinguin Foods Polska: "Rozbudowa zakładu w Lipnie pozwoli nam jeszcze lepiej konkurować na coraz bardziej wymagającym rynku mrożonej żywności. Inwestycja oznacza zwieszenie wolumenów już w ciągu pierwszego roku, podniesienie wydajności produkcji i pakowania przy zmniejszonym zużyciu energii i wody oraz optymalizację łańcucha dostaw. Poszanowanie energii i zasobów wody było nieodzownym elementem planowania i wdrażania rozwiązań technologicznych. Rozbudowa zakładu i modernizacja procesów pozwoli nam na konkurencyjną i zrównoważoną produkcję najwyższej jakości warzyw i owoców.
Zastosowane ulepszenia mają również na celu budowanie naszej reputacji w zakresie doskonałej obsługi klienta. Inwestycja otworzy nowe możliwości współpracy z naszymi partnerami handlowymi oraz lokalnymi producentami surowca. Będzie się to wiązało ze wzrostem zakupu surowców i poszerzeniem gamy produktów.
Kolejnym pozytywnym efektem naszej inwestycji jest to, że staliśmy się jednym z największych pracodawców w regionie. Lipno ma ogromny potencjał i jesteśmy dumni, że możemy zaoferować mieszkańcom możliwość znalezienia pracy i rozwoju kariery w Greenyard Frozen Poland.”
W ramach globalnych zmian w grupie, do której należy Pinguin Foods Polska, nazwa polskiego oddziału z dniem 1 stycznia zmieni się na Greenyard Frozen Poland.
Oddział Mrożonek jest pionierem w przetwarzaniu świeżo zebranych warzyw i owoców. W 10 zakładach w całej Europie, zespół liczący 1567 pracowników wytwarza rocznie 400 000 ton najwyższej jakości mrożonek. Obecnie Grenyard Frozen, obecny na rynku w 25 krajach, jest drugim co do wielkości producentem mrożonych warzyw i owoców w Europie.
Źródłó: Pinguin Foods Polska.